Tak kde už jsi s tím tuňákem člověče. Máme tady spoustu receptů, které musíme hned vyzkoušet.
Zvlášť teď z jara všichni hledáme způsoby, jak po zimě trochu odlehčit svůj jídelníček a ryby jsou naprosto skvělá varianta. Nejen, že obsahují spoustu zdravotních benefitů pro nás lidi. Ale když se v kuchyni pustíte do přípravy rybích pokrmů, určitě zbystří i váš pes. A není jediný důvod, proč mu tuhle delikatesu nedopřát.
Ryby jsou zkrátka skvělé. Jsou známe pro svůj obsah omega 3 a omega 6 mastných kyselin a působí preventivně proti mnoha zdravotním problémům. A to platí jak u páníčků, tak u pejsků. Zlepšují krevní oběh a stav pohybového aparátu, působí blahodárně na oči a některé studie dokonce ukazují, že konzumace ryb přispívá i k lepší psychické kondici psů.
A o tom, co se dá dělat, když bolí psí duše už jsme se nedávno rozepsali.
Království za rybu
Kromě zmíněných zdravotních benefitů ryby obvykle disponují velkým množstvím vitamínů a minerálů. Za všechny můžeme zmínit třeba vitamíny B6 a B12, dále A, D a z minerálů hlavně vápník, fosfor, draslík, selen a jód.
Tuňák je benefit i pro pohybový aparát. Víte, jak se o něj správně starat? To podstatné jsme shrnuli v samostatném článku.
Pozor na konzervovanou klasiku
A protože vůni skvěle připravené ryby nemůžete odolat vy ani váš pes, dali jsme pro vás dohromady pár lákavých receptů, které si určitě užije celá vaše rodina. Je pozor na klasické konzervované tuňákové konzervy, ty mohou obsahovat pro psa škodlivé množství soli. Pokud nemůžete do receptu zařadit čerstvou rybu, vždy je lepší zvolit do receptu alespoň variantu, která obsahuje nejméně soli. Speciální psí tuňákové konzervy se také dají sehnat ve zverimexu.
3 tuňákové variace pro každého psího kamaráda
Tuňákovo-bulgurové kuličky s řepou
- potřebujete: tuňák ve vlastní šťávě, vařený bulgur, vajíčko a řepu
- všechny ingredience rozmixujte a smíchejte dohromady
- vytvarujte kuličky
- ty pak pečte 20 minut při 150°C
Placičky s vločkami, dýňovým semínkem špenátem a olivovým olejem
- potřebujete: tuňák ve vlastní šťávě, hrst listového špenátu, půl hrnku drcených vloček, trochu olivového oleje
- všechny ingredience smíchejte a rozmixujte
- ze směsi vytvarujte placičky
- ty pak pečte 30 minut při 180°C
Tuňákový tatarák pro psí gurmány
- potřebujete: filet z čerstvého tuňáka, čerstvý kopr, citrón, špenát
- filet zbavte kůže
- nakrájejte na drobné kostky nebo rozmixujte nahrubo
- všechny komponenty promixujte a vychlaďte
- snažte se se svým psem o tuhle dobrotu moc nepoprat
Autor: Pavlína Jelínková
Foto: Photo by Marcus Cramer on Unsplash
Podobné články: