Se psem na cestách: parťák dodá cestám lesk

Cestování se psem je jednodušší, než se může zdát.

Pamatuji si na doby, kdy jsem měla záchvaty úzkosti při představě, že musím se svými psy někam cestovat. Dělalo se mi nevolno už jen při představě, že to naše dvouhlavé komando musím vmanévrovat do tramvaje při cestě do Divoké Šárky. Omlouvala jsem se každému, komu můj pes zavadil o tašku, čuchnul k ruce nebo se otřel o nohu.

Při snaze o maximální ohleduplnost ke všem jsem si z cestování se psy udělala velkého strašáka a svojí psí kamarády ochudila o spoustu zážitků. Naštěstí se stala souhra různých věcí, které mi pomohly můj úzkostlivý postoj zmírnit a já jsem si výlety se psy začala pozvolna užívat. Většina mých katastrofických scénářů se totiž nikdy nenaplnila. Ani jeden z mých psů nenapadl dítě ve vlaku nebo nepozvracel auto mých nejlepších kamarádů, ani nedostal akutní průjem v linkovém autobuse na trase Praha-Chomutov.

Klidný člověk, klidný pes

A protože naši psi dost přesně zrcadlí naše stresy, strachy a trápení, jakmile jsem se zbavila obav z cestování, uklidnili se i oni. Žádné potyčky, štěkání ani tahání na vodítku. Prostě se naladili na moji výletnickou vlnu a užívali si veškeré cestování se mnou. Takže se vůbec nebojte, že psům cestami způsobujete nějaké zásadní nepohodlí. Chtějí totiž být hlavně s vámi, tak jsou spokojení. Pokud váš pes dobře snáší auto, nebojte se udělat mu výlet třeba do Chorvatska k moři. Uvidíte, že si to užijete všichni. Pes jednoho mého známého s ním běžel z Brna až na Istrii a zpátky, zatímco on jel na kole.

Ubytování už dávno není problém

Doby, kdy člověk se psem měl na cestách velmi limitované možnosti ubytování už dávno patří minulosti. Trh se přizpůsobuje situaci a minimálně v Evropě vás se psem v hotelu či penzionu ubytují velmi často. Možná budete muset trochu připlatit, zadarmo ty chlupy nikdo luxovat nebude, ale to většinou představuje jen malou úlitbu. Pokud se obvykle ubytováváte mimo hotely, třeba na serveru airbnb.com můžete při hledání ubytování vyfiltrovat možnost, že přijede i s čtyřnohým přítelem, což značně usnadní situaci. A pokud spíte v autě či ve stanu, není co řešit. Užijte si cestu.

Až za hranice

Je jen málo míst na planetě, kam by váš pes technicky nemohl s vámi. Je to velká svoboda, která plodí velkou odpovědnost. Je dobré vidět do duše svého psa a umět správně odhadnout, jestli si s vámi užije treky po norských fjordech tolik, že to vyváží dlouhou cestu autem nebo krátkou letadlem. Samozřejmostí je si před cestou zjistit podmínky, za jakých váš pes může do země vstoupit. Některé ostrovní země třeba kvůli snadno se šířícím epidemií vyžadují při příjezdu dlouhou karanténu. Dobře utříděné a komplexní informace poskytují třeba stránky Státní veterinární zprávy. (https://www.svscr.cz/podminky-pro-cestovani-se-zviraty-do-zahranici/).

Čtyřnohá radost na cestách

Neexistuje žádná obecná rada, jak si cestování se psem užít. Spousta lidí i psů nejspíš zůstane celý život spokojená i bez toho. Ale pokud jste se svým psem opravdu sehraní, bude si cestování za dobrodružstvím užívat. Na společné zážitky budete jistě vzpomínat radši než na fakt, že jste se to báli zkusit. A při sbírání odvahy vydat se se svým psem na pořádnou výpravu doporučuji se inspirovat některými zahraničními blogy, jako třeba Maddie the Coonhound (https://maddieonthings.com) nebo You did what with your weiner (https://youdidwhatwithyourweiner.com). Tohle prostě chcete zažít na vlastní kůži!

 

Text: Pavlína Jelínková

Foto: Photo by Andrew Pons on Unsplash

 

Podobné články:

Puppydu

Puppydu je místo, kde naleznete praktické informace týkající se zdraví a chovu psů. Projekt puppydu.cz provozuje rodina Průchových z Prahy.

Sledujte nás na Facebooku:
Facebook Puppydu.cz