Zubní kaz u psa: jak ho rozpoznat a úspěšně mu předcházet?

Jistě není potřeba připomínat, že naši psi do našeho života přinášejí nesmírné obohacení. A jakožto zodpovědní páníčci je v našem nejlepším zájmu, aby byli chlupáči spokojení a zdraví. Nicméně co se týče jejich dentální hygieny, spousta z nás ji má tendenci zanedbávat. Není pravdou, že problém se zuby se psů netýkají, právě naopak – jsou velmi časté a potenciálně i nebezpečné.

Zubní kaz u psa může vzniknout podobným způsobem jako u lidí. Když bakterie v tlamě psa rozkládají potravu, produkují kyseliny, které mohou narušit zubní sklovinu a tzv. dentin, což je jeden z typů zubní tkáně. Vlivem nedostatečné hygieny se také množí zubní plak. Riziko, že se zubní kaz objeví, se zvyšuje v případě, že pes konzumuje potraviny s vysokým obsahem cukru a sacharidů, kvůli čemuž se bakterie rychleji množí a tedy – vytvářejí více kyseliny.

Kazy pak způsobují bolest, a pokud se delší dobu neřeší, mohou vést i k závažnějším problémům, jako je infekce zubního lůžka, abscesy či dokonce ztráta zubu. Infekce způsobené neléčeným zubním kazem se mohou negativně podepsat na celkovém zdraví psa, protože se prostřednictvím krevního oběhu mohou začít šířit do celého těla.

V našem článku si posvítíme na to, jak zubní kaz u psa rozpoznat, jak mu předcházet a jak postupovat v případě, že už je problém na světě. 

Příčiny zubního kazu u psa

Dentální problémy jsou způsobeny pěti nejčastějšími příčinami. Někdy se může stát, že se váš pes potýká s několika z nich zároveň.

  • Špatná dentální hygiena. Bez pravidelného čištění se může naakumulovat plak a zubní kámen, jež vytvářejí ideální prostředí pro množení nežádoucích bakterií.

  • Špatná strava. Jak jsme zmínili na začátku, riziko vzniku zubního kazu může také zvyšovat nesprávně sestavený jídelníček. Limitujte u vašeho psa přísun jednoduchých cukrů, ale také potravin, které se lepí na zuby.
  • Genetika. Některá psí plemena jsou náchylnější k dentálním problémům než jiná kvůli jejich genetickým predispozicím a hlavně struktuře jejich zubů a čelistí.
  • Věk. Zubní kazy se častěji týkají starších psů, protože zkrátka byli vystaveni plaku a nežádoucím bakteriím po delší dobu.
  • Nedostatek žvýkání. Žvýkání speciálních pamlsků, ale také okusování hraček zaměřených na čištění zubů může snížit riziko zubního kazu.

Příznaky zubního kazu u psa

Rozpoznání příznaků zubního kazu je velmi důležité, protože vám umožní rychle zasáhnout, a tedy problém vyřešit. Ať už si všimnete jakéhokoliv z nich, neberte jej na lehkou váhu. V dlouhodobém měřítku může totiž zubní kaz vést k závažnějším problémům.

V první řadě se pojďme podívat na viditelné příznaky, jako je změna barvy zubu. Odstín může být žlutý, hnědý či dokonce střídavě černý. V takovém případě signalizuje přítomnost plaku a zubního kamene. Všimnout si můžete také mezer a děr u zubů či nateklých a krvácejících dásní. Ty sice nemusí vždycky značit přítomnost kazu, ale v každém případě znamenají probíhající infekci. Z viditelných příznaků v poslední řadě zmiňme nadměrné slintání. 

Dávejte také pozor na změny v chování. Pokud se pes vyhýbá tvrdšímu jídlu, pravděpodobně ho něco trápí v tlamě. Také se může nadměrně škrábat v okolí tlamy či obličeje – v zoufalství, že to přinese úlevu od bolesti. 

Všichni víme, že dech našich psů nevoní zrovna po fialkách, ale zbystřete také v případě, že se v průběhu kratšího časového horizontu razantně zhoršil. A zubní kaz u psa může značit i to, že si parťák nechce nechat sáhnout na tlamu nebo obličej.

Co dělat, když máte u psa podezření na kaz?

Nejlepší bude neprodleně navštívit veterináře. Ten zkontroluje, zda se pes skutečně potýká s kazem, nebo jiným problémem. Také může udělat rentgen, který odhalí skryté problémy v linii dásní, a zanalyzuje, kdy byl pes naposledy na profesionální dentální hygieně.

Na základě závažnosti problému pak zvířecí doktor navrhne optimální řešení. To může zahrnovat dentální hygienu, která je zaměřena na odstranění plaku a zubního kamene, plombování, jež probíhá podobně jako u lidí, a v závažnějších případech dokonce vytržení postiženého zubu. Pakliže se pes potýká s infekcí, pravděpodobně mu budou předepsána také antibiotika a prášky proti bolesti.

Návštěva veterináře pro vašeho psa pravděpodobně nebude příjemná, ale je naprosto klíčová. V další sekci se podíváme na to, jak zubnímu kazu u psa předcházet, abyste váš drahocenný společný čas nebyl zastřen bolestí.

Jak předcházet zubnímu kazu u psa

Prevence je vždycky lepší než léčba. Díky proaktivnímu přístupu můžete významně snížit riziko, že ke vzniku zubního kazu vůbec dojde. Na co byste neměli zapomínat?

  1. Pravidelné návštěvy veterináře. Když nebudete zanedbávat rutinní kontroly u veterináře, potenciální potíže může zachytit včas.
  2. Domácí čištění. Pravděpodobně se to nestane vaší nejoblíbenější aktivitou, ale i pár minut denně může přinášet velký benefit. )
  3. Dentální hračky. Podívejte se po hračkách, které jsou zaměřeny na masírování dásní a čištění zubů. Spojíte příjemné s užitečným – vašemu psovi dopřejete mentální stimulaci, ale také uděláte něco pro jeho zdraví.
  4. Vyvážená strava. Krmte vašeho psa stravou, která je pro něj přirozená. Nepodávejte mu žádné potraviny, které mají vysoký obsah cukru nebo sacharidů, které vedou ke zvýšené tvorbě plaku.
  5. Dentální pamlsky. Stejně jako hračky existují i pamlsky, které zredukují plak i zubní kámen a váš pes si navíc perfektně pochutná!

Jak začít s domácím čištěním zubů?

Pravděpodobně se ptáte, jak začít s čištěním doma. V první řadě se vybavte trpělivostí a odhodláním, protože ze začátku vám to nemusí jít tak snadno – a pes se navíc může celkem „cukat“. Když však vydržíte, vy i váš pes si na tuto činnost zvyknete. A parťák si ji může začít dokonce užívat, protože miluje vaši pozornost!

V první řadě si nakupte potřebné vybavení. Tedy psí kartáček a zubní pastu. Následně chlupáče s těmito předměty začněte postupně seznamovat. Nechte ho si obojí očuchat a odměňujte ho pamlsky, ať u vašeho psa vzniká s danými předměty pozitivní asociace. 

Jakmile máte jistotu v tom, že je pes s kartáčkem i pastou dobře obeznámen, můžete začít. Nechte psa posadit se před vás a jemně mu do tlamy vsuňte kartáček a opravdu jemnými krouživými pohyby mu masírujte linii dásní. Když nebude protestovat, opět ho odměňujte (dentálními pamlsky!).

V žádném případě nepoužívejte kartáček ani pastu, které jsou určené pro lidi. Na trhu můžete také sehnat speciální ústní vody, které efekt celého čištění pozvednou na novou úroveň.

Ideální je domácí čištění zubů praktikovat již od štěněte, ale navzdory častému přesvědčení i starého psa můžete naučit novým kouskům. Hlavně se ujistěte, že jste k jeho zubům dostatečně něžní a pes se cítí komfortně. V neposlední řadě je potřeba z čištění zubů udělat novou rutinu, protože opakování dělá mistra a – předchází problémům se zubními kazy.

Zdravý stav zubů je pro celkovou spokojenost a zdraví vašeho psa naprosto zásadní. Proto nezanedbávejte čištění a pravidelné návštěvy veterináře. A pokud už problém nastane, ihned ho řešte – nechcete přece, aby váš pes trpěl bolestí, která mu brání v tom, aby si užíval života plnými doušky. Vašemu parťákovi přejeme krásný úsměv a spoustu výtečných pamlsků!

 

Autor: Jakub Janíček

 

Foto: Unsplash – Lucian Dachman

https://www.puppydu.test/psi-zdravi/vse-co-jste-kdy-chteli-vedet-o-psich-zubech-a-bali-jste-se-zeptat/

https://www.puppydu.test/psi-zdravi/zubni-kamen-priciny-prevence/

Podobné články:

Puppydu

Puppydu je místo, kde naleznete praktické informace týkající se zdraví a chovu psů. Projekt puppydu.cz provozuje rodina Průchových z Prahy.

Sledujte nás na Facebooku:
Facebook Puppydu.cz