Pes něco sežral na procházce: Co byste měli dělat?

Stává se to i těm nejpozornějším z nás. Jste na příjemné procházce se psem, užíváte si pohled na okolní krajinu, sem tam si s vaším chlupáčem vyměníte spokojené pohledy. V tom však tu harmonii něco naruší – ani jste se nenadáli a váš pes žere něco, co by neměl.

Než ho přinutíte objekt nechat být, už ho může mít v sobě. Pokud pes sežral něco, co by neměl, jistě se začnete obávat, zda mu to nemůže ublížit. Mnohdy bohužel může. Abyste tomu předešli, je dobré držet se několika kroků, které si popíšeme.

K těm přidáme i tipy, jak předcházet tomu, aby si váš miláček pochutnával na pouličních „dobrůtkách“. Není to raketová věda a na základních principech můžete začít pracovat prakticky okamžitě. Tak pojďme na to!

Jak postupovat, pokud pes sežral něco, co neměl?

Záleží samozřejmě na tom, co snědl. Ve spoustě případů si u něj nevšimnete žádných nepříznivých symptomů kromě lehkých trávicích obtíží, jako třeba průjmu. Jindy může být situace komplikovanější.

Neotálejte a zavolejte veterináři

Ihned po sežrání můžete mít tendenci psovi otevírat pusu a snažit se mu z krku objekt vytáhnout. Berte však na vědomí, že v takovém případě můžete způsobit více škody než užitku. Může se totiž jednat například o něco, co se rozlomí a následně podráždí jeho krk nebo jícen. To stejné se může stát už jen vlivem samotné snahy o vytažení předmětu.

Zavolejte radši veterináři a situaci mu vysvětlete. Možná už po telefonu dokáže zhodnotit, jak nebezpečná může být, a doporučí další kroky. Může vám pouze říct, ať chování psa monitorujete z domu, nebo vás rovnou pozve k sobě do ordinace. Pokud se potíž stala v noci, zavolejte na nonstop veterinární kliniku, která je v každém větším městě.

Pokud se pes dusí, řešení bude jinde

Pokud pes sežral něco většího (jako třeba klacek), snadno se může stát, že se objekt zasekne v jeho dýchacích cestách, což spustí dušení. To poznáte tak, že kašle nebo že si tlapkou neuroticky sahá na tlamu. Nicméně pokud jsou dýchací cesty zablokovány úplně, nemusíte si dušení ani všimnout. V takových případech totiž váš parťák nemusí vydávat žádné zvuky. Nezapomeňte tedy sledovat jeho řeč těla, která vám v mnohém napoví.

Pokud se dusí, budete muset zakročit ihned – není čas ani na zavolání veterináře. Dá se objekt snadno vytáhnout z jeho krku? Do toho! Pokud to jde hůře, nepokoušejte to a raději využijte Heimlichova manévru. Jistě jste ho už někdy dělali, když vašemu blízkému něco zaskočilo a nemohl to vykašlat.

U menších psů postupujte následovně: posaďte vašeho psa na klín, otočte ho na záda a dlaní pětkrát silně zatlačte dovnitř a zpět v oblasti pod jeho hrudním košem. Přetočte psa zpět na bok a zkontrolujte, zda v jeho tlamě není potrava nebo předmět, který byl příčinou problému.

U větších psů se držte tohoto postupu: pokud pes stojí, obejměte ho rukama tak, aby se vaše ruce spojily na jeho břiše. Sevřete ruce v pěsti a silně a rychle pětkrát zatlačte nahoru a k sobě – prakticky stejně jako u člověka. To by mělo objekt vytlačit do tlamy. Následně ho vyndejte, aby ho pes náhodou znovu nespolknul.

Leží pes na podlaze? Položte mu jednu ruku na záda a druhou rukou zatlačte na jeho břicho směrem nahoru a dopředu k páteři.

Pro více informací o první pomoci pro psy si přečtěte tento článek.

Jaké jsou nejnebezpečnější předměty?

Sežral váš pes starý rohlík? Pravděpodobně se mu nic nestane. Na zemi však může najít spoustu jiných předmětů, které mohou představovat reálnou hrozbu pro jeho zdraví. Jedná se například o:

  • plastové sáčky,
  • baterky,
  • kosti,
  • rtěnky,
  • cigaretové nedopalky,
  • žvýkačky,
  • kameny,
  • klacky,
  • různá vlákna.

Dávejte si pozor také na potraviny a nápoje, které sice my normálně konzumujeme, ale pro psy jsou vysoce toxické. Povědomí o nich se vám bude hodit nejen při procházkách, ale i v domácím prostředí.

Pes by neměl pozřít:

  • alkohol,
  • avokádo
  • čokoládu,
  • kávu,
  • hrozny,
  • makadamové ořechy,
  • cibuli,
  • česnek,
  • vysoce solená jídla,
  • xylitol.

Jak předcházet hodování na pouličních „dobrůtkách“?

Samozřejmě bude nejlepší, když budete tomu, aby pes sežral něco, co nemá, předcházet. Ne vždy je to snadné, ale následující tipy vám mohou významně pomoci.

Zapracujte na tréninku

Naučit vašeho psa povel „fuj“ nebo „nech to“ vám přinese výhody nejen při venčení. Díky němu se vám také budou snadněji nastavovat hranice a zamezíte mnoha jiným, potenciálně nebezpečným situacím.

Abyste tento povel vašeho psa naučili, vezměte pamlsek do dlaně, ale neschovávejte ho – ať je plně na očích. Počkejte, než si pro něj váš miláček půjde. Jakmile se tak stane, dlaň zavřete. Čím více to budete dělat, tím spíše váš pes pochopí, že jít si pro pamlsek není nejefektivnějším způsobem, jak ho může dostat.

Když dlaň otevřete a pes se ho nebude snažit získat, pochvalte ho a pamlsek mu dejte. Jakmile to bude mít v malíku, můžete navyšovat náročnost. Zkuste dát pamlsek přímo před něj nebo ho k němu hoďte z dálky. Následně se tomuto tréninku můžete věnovat i venku.

Dávejte pozor na vašeho psa

Samozřejmě, věnovat neustálou pozornost vašemu psovi není jednoduché. Nicméně když si na procházkách potenciálně nebezpečných objektů všimnete jako první, můžete je obejít nebo od nich vašeho psa rozptýlit.

Venčete na méně frekventovaných místech. Nejenže si procházku více užijete a váš parťák nebude přetížen všemožnými vjemy, ale také zde bude méně odpadků, které by ho mohly lákat.

Zvažte použití náhubku

Jestliže vás pes už několikrát sežral něco, co opravdu neměl a nevíte si rady, vždy se nabízí možnost začít používat náhubek. Navzdory negativní reputaci jsou tyto nástroje k tréninku velmi nápomocné.

Se správně nasazeným náhubkem má váš parťák spoustu prostoru pít, dýchat a angažovat se v normálních aktivitách. Tento nástroj funguje pouze jako bariéra, která zabraňuje tomu, aby ze země sebral něco nevhodného.

Uchýlíte se k náhubku? Ujistěte se, že jste ho vašemu psovi správně nasadili. Rozhodně by ho neměl nikde škrtit ani táhnout.

Soužití se psy není vždy růžové. Čtyřnozí společníci totiž často mohou provést něco, za co jsme na ně pěkně naštvaní. To je pochopitelné – máme totiž strach o jejich bezpečí a zdraví. Pokud váš pes sežral něco, co do tlamy opravdu nepatří, nepanikařte a jednejte s rozvahou. Ve spoustě případů se kromě mírného žaludečního či střevního diskomfortu nic nestane. Přejeme hodně zdaru u dalších procházek!

Autor: Jakub Janíček

Foto: Pixabay.com – SNGPhotography

https://www.puppydu.test/psi-zdravi-veterinarni-pojisteni/co-delat-kdyz-ma-pes-prujem/

https://www.puppydu.test/psi-zdravi-veterinarni-pojisteni/pes-na-pastve-proc-psi-jedi-travu/

Podobné články:

Puppydu

Puppydu je místo, kde naleznete praktické informace týkající se zdraví a chovu psů. Projekt puppydu.cz provozuje rodina Průchových z Prahy.

Sledujte nás na Facebooku:
Facebook Puppydu.cz